20190301 Check Je Vitaliteit Omgeving basis 003 DNR

DNIEUWE REALITEIT | JOUW OMGEVING BEINVLOEDT JOUW GEZONDHEID| DOE DE IGZ+ TESTFinanciële problemen kunnen stress veroorzaken. Dit is maar één van de vele problemen die wij als zorgconsument kunnen krijgen. Omdat sommige dingen vaak maar één keer in je leven gebeuren, is het goed deze pagina te lezen. De invloed van onze omgeving. Hieronder vallen ook zaken, zoals het verwerken van overlijden, het verlies van werk of een echtscheiding.


INVLOED OMGEVINGSFACTOREN | GEVOLG BURN-OUT EN DEPRESSIE
Wat zijn die omgevingsfactoren? Die vinden wij terug in het (onderstaande) schema van de Vitaliteitfactor: werk, juridisch, financieel, sociaal en maatschappelijk. Deze 5 elementen kunnen je leven positief en negatief beïnvloeden. In sommige gevallen kan één van de 5 elementen zo'n invloed hebben dat het voldoende tegenwicht is voor de invloed van de andere 4.


20180901 Schema Vitaliteitfactor z w DEF
 
De 5 elementen hebben direct of indirect ook invloed op je fysieke en mentale gezondheid. Door middel van een voorbeeld geven wij weer wat die invloed kan zijn.

Voorbeeld: Een man is (ogenschijnlijk) gelukkig getrouwd en heeft 2 kinderen. Zijn vrouw komt thuis en vertelt dat zij wil stoppen met de relatie (sociaal). De man komt in een rollercoaster. Hij moet weg uit zijn vertrouwde huis en ziet zijn kinderen de eerste paar maanden van de scheiding slechts sporadisch. De scheiding mondt uit in een vechtscheiding waardoor de man financieel aan de grond raakt (financieel). Tot overmaat van ramp besluit zijn werkgever na een jaar met veel ziekteverzuim dat het contract niet wordt verlengd (financieel en maatschappelijk). De man ziet het niet meer zitten en krijgt ook steeds meer fysieke klachten (psychisch en lichamelijk). De stap naar de huisarts wordt (te) laat gemaakt. (NB: voor man kun je ook vrouw lezen).

EXTREEM VOORBEELD | OF TOCH NIET
In bovenstaand realistisch voorbeeld komen al een aantal van de 11 elementen aan bod. Vaak is sprake van een kettingreactie door beoordelingsfouten en denken dat het wel goed komt. Met de Vitaliteitfactor kan worden voorkomen dat situaties leiden, zoals in het voorbeeld, tot (ernstige) klachten of problemen.


20190322 Tussen baner stress laptop 001

STRESS | THUIS OF OP HET WERK
In 2015 was het percentage ziekteverzuim door psychische (mentale) klachten voor het eerst sinds de meting van CBS boven de 50% en dat zal in 2019 niet anders zijn. Tot 2015 waren lichamelijke klachten de voornaamste reden voor werkverzuim. Ook voor 2019 en latere jaren zullen psychische klachten de belangrijkste reden zijn voor werkverzuim, ondanks de 3-jarige campagne 'Check Je Werkstress' van minister Ascher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid), die is gestart in 2016.

Dit komt omdat de belangrijkste klachten, zoals stress, depressie en en burn-out niet alleen worden veroorzaakt door onze werk- of onze privésituatie alleen. Veelal gaat het om een combinatie. Klachten zijn te voorkomen, zowel thuis als op het werk, door tijdig je vitaliteit te laten meten (mentaal, fysiek, omgeving).Nieuwsgierig geworden?
0 20190322 Logo IGZ gratis test arrow def

Lees verder op deze site of doe direct de gratis
IGZ+ TEST | 
JUNIOR, ADULT of SENIOR*

Klik op het logo van de IGZ+ TESTGezondheidsklachten: meer dan gezondheid alleen
JOUW GEZONDHEID, JOUW BELANG!
Professionals die met mensen werken, werken met de Vitaliteitfactor (IGZ+)       (klik op onderstaande afbeelding voor info)


0 20190321 Banner Opleiding Vitaliteit Expert andere sites 001

Meer weten over de Vitaliteitfactor? Klik op één van de buttons:

Knop 001 Mentaal Knop 001 FYSIEK Knop 001 Omgeving  Knop 001 Vitaliteit Expert  Knop 001 0 18 JAAR Knop 001 18 65 JAAR Knop 001 65 PLUS
* De gratis IGZ+ TEST is een digitale vragenlijst, volstrekt anoniem en geeft een indicatie van jouw vitaliteit.  Jouw gegevens worden niet gebruikt voor andere doeleinden dan voor het vaststellen van jouw vitaliteit. Nieuw zijn de 3 versies: Junior 8-18 jaar, Adult 18-65 jaar en Senior 65 plus.