A Kop foto Omgeving Check Je Vitaliteit man en gezin basis versie 002

S T R E S S: oorzaak financiële problemen | Gezondheidsklachten meer dan gezondheid alleen


Financiële problemen kunnen stress veroorzaken. Dit is maar één van de vele problemen die wij als zorgconsument kunnen krijgen. Omdat sommige dingen vaak maar één keer in je leven gebeuren, is het goed deze pagina te lezen. De invloed van onze omgeving. Hieronder vallen ook zaken, zoals het verwerken van overlijden, het verlies van werk of een echtscheiding.


INVLOED OMGEVINGSFACTOREN | GEVOLG BURN-OUT EN DEPRESSIE
Wat zijn die omgevingsfactoren? Die vinden wij terug in (onderstaand) schema van de Vitaliteitfactor: werk, juridisch, financieel, sociaal en maatschappelijk. Deze 5 elementen kunnen je leven positief en negatief beïnvloeden. In sommige gevallen kan één van de 5 elementen zo'n invloed hebben dat het voldoende tegenwicht is voor de invloed van de andere 4.


20180222 Schema Vitaliteitfactor VF0301Q def
 
De 5 elementen hebben direct of indirect ook invloed op je fysieke en mentale gezondheid. Door middel van een voorbeeld geven wij weer wat die invloed kan zijn.

Voorbeeld: Een man is (ogenschijnlijk) gelukkig getrouwd en heeft 2 kinderen. Zijn vrouw komt thuis en vertelt dat zij wil stoppen met de relatie (sociaal). De man komt in een rollercoaster. Hij moet weg uit zijn vertrouwde huis en ziet zijn kinderen de eerste paar maanden van de scheiding slechts sporadisch. De scheiding mondt uit in een vechtscheiding waardoor de man financieel aan de grond raakt (financieel). Tot overmaat van ramp besluit zijn werkgever na een jaar met veel ziekteverzuim dat het contract niet wordt verlengd (financieel en maatschappelijk). De man ziet het niet meer zitten en krijgt ook steeds meer fysieke klachten (psychisch en lichamelijk). De stap naar de huisarts wordt (te) laat gemaakt. (NB: voor man kun je ook vrouw lezen).

EXTREEM VOORBEELD | OF TOCH NIET
In bovenstaand realistisch voorbeeld komen al een aantal van de 11 elementen aan bod. Vaak is sprake van een kettingreactie door beoordelingsfouten en denken dat het wel goed komt. Met de Vitaliteitfactor kan worden voorkomen dat situaties leiden, zoals in het voorbeeld, tot (ernstige) klachten of problemen.


Banner Stress op het werk of thuis 073 vrouw in bed 004


STRESS | THUIS OF OP HET WERK
In 2015 was het percentage ziekteverzuim door psychische (mentale) klachten voor het eerst sinds de meting van CBS boven de 50% en dat zal in 2018 niet anders zijn. Tot 2015 waren lichamelijke klachten de voornaamste reden voor werkverzuim. Ook voor 2018 en latere jaren zullen psychische klachten de belangrijkste reden zijn voor werkverzuim, ondanks de 3-jarige campagne 'Check Je Werkstress' van minister Ascher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid), die is gestart in 2016.

Dit komt omdat de belangrijkste klachten, zoals stress, depressie en en burn-out niet alleen worden veroorzaakt door onze werk- of onze privésituatie alleen. Veelal gaat het om een combinatie. Klachten zijn te voorkomen, zowel thuis als op het werk, door tijdig je vitaliteit te laten meten (mentaal, fysiek, omgeving).Nieuwsgierig geworden?
 20180317 IGZ doe de gratis test button ALLE LEEFTIJDEN Basis 007A oranje def

Lees verder op deze site of doe direct de gratis IGZ+ TEST | JUNIOR, ADULT of SENIOR*

Klik op het IGZ+ logo. 
Gezondheidsklachten: meer dan gezondheid alleen. Voorkomen is beter dan genezen!
  

Banner Samenwerken met de Vitaliteit Groep basis5 website

Samenwerken als zelfstandig professional? Word ZZP-Partner of volg één van de opleidingen van  Vitaliteit Groep Nederland

 Meer weten over de Vitaliteitfactor? Klik op één van de buttons:

  Knop 001 Mentaal Knop 001 FYSIEK Knop 001 Omgeving  Knop 001 Vitaliteit Expert  Knop 001 0 18 JAAR Knop 001 18 65 JAAR Knop 001 65 PLUS 


*
 De gratis IGZ+ TEST is een digitale vragenlijst, volstrekt anoniem en geeft een indicatie van jouw vitaliteit.  
Jouw gegevens worden niet gebruikt voor andere doeleinden dan voor het vaststellen van jouw vitaliteit. Nieuw in 2018 zijn de 3 versies, Junior 8-18 jaar, Adult 18-65 jaar en Senior 65 plus